okres podstawwowy
lili: Wyznacz okresy podstawowe następujących funkcji: a) f(x) = cos x/2 b) f(x) = sin x + cos 4x c)
f(x) = cos2 x d) f(x) = x− Entx.
14 paź 17:05
Godzio:
Ent chodzi o entier ?
14 paź 17:07
lili: tak
14 paź 17:08
Godzio:
| | x | |
a) cosx ma okres 2π to cos |
| ma okres 2 razy większy ⇒ 4π |
| | 2 | |
| | π | |
b) Skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów ( cos4x = sin( |
| − 4x) ) |
| | 2 | |
c) cos
2x ⇒ okres ucina się do π
d) x − [x] = {x} − część ułamkowa, okres = 1
https://matematykaszkolna.pl/strona/980.html
14 paź 17:14
lili: dzięki
14 paź 17:15