oblicz pole
maajkaa: oblicz pola trojkatow o bokach długosci
a) 4 cm, 8cm, 8 cm
b) 5 cm, √11 cm, 6cm
14 paź 17:01
ICSP: a) Najprościej policzyć z Pitagorasa wysokość
b) Wstaw do wzoru Herona
14 paź 17:08
maajkaa: a) 4 √15
b) 2,5 √11
14 paź 17:38
maajkaa: dobrze?
14 paź 17:38
maajkaa: h²+2²=8²
h²=8²−2²
h²=64−4
h²=60
h=√60=2√15
14 paź 17:40
14 paź 17:40
ICSP: a) dobrze
b za chwilkę przeliczę
14 paź 17:40
ICSP: b) 5
2 +
√112 = 6
2 ⇒ ten trójkąt jest prostokątny
14 paź 17:41
maajkaa: pole Δ= (4*2√15)/2 = 8√15/2 = 4√15
14 paź 17:44
14 paź 17:49
maajkaa: a) p=1/2 *a*h tak?
14 paź 17:50
ICSP: tak
14 paź 17:51
maajkaa: czyli p=1/2 * 4 * 2√15 =
14 paź 17:53
maajkaa: 8√15/2 = 4√15
14 paź 17:53
ICSP:
14 paź 17:56
maajkaa: b) 5 cm, √11 cm, 6cm
5² + (√11)² = 6² => 25 + 11 = 36 => 36 = 36
14 paź 17:58
maajkaa: dobrze?
14 paź 17:59
maajkaa: i co dalej
14 paź 18:00
ICSP: | | 1 | |
Trójkąt jest prostokątny zatem P = a*b* |
| jeśli a i b są jego przyprostokątnymi |
| | 2 | |
14 paź 18:17