matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz grniacę ciągów
e-zela:
Powiedzcie mi jak rozwiązać takie zadanie Oblicz granicę ciągów i podaj wartość n0 dla danej wartości e:
2n+7
a) an=
5n−3
e=0,01 b)an=
√
n
2
+n+3
−
√
n
2
−n+2
e=0,001
1
c) an=
2
n
e=0,01
2n
2
−n−cos(n!)
d) an=
5n
2
+3
14 paź 16:53