Rzowiąż równanie
Tratwa: Siema
jak to zrobić?
14 paź 16:52
Tratwa: Up
14 paź 17:23
Antek: najpierw wypisz zalozenia
14 paź 17:28
Tratwa: D=R/{0,−1}
14 paź 17:32
Antek: tak .
teraz dzielenie po lewej stronie zastap mnozeniem czyli bedzie jak?
14 paź 17:36
Elo:
| (x−5)(x+1) | | x+1 | | x | |
| = |
| | * |
| |
| 2x2 | | x | | x+1 | |
x−5=2x
x=−5
14 paź 17:37
Janek191:
| x − 5 | | 2x | | x + 1 | |
| : |
| = |
| ; x ≠ 0 i x ≠ −1 |
| x | | x + 1 | | x | |
| x−5 | | x + 1 | | x + 1 | |
| * |
| = |
| |
| x | | 2x | | x | |
| ( x − 5)*( x + 1) | | x + 1 | |
| = |
| / * 2x2 |
| 2 x2 | | x | |
( x − 5)*( x + 1) = 2x*( x + 1) / : ( x + 1)
x − 5 = 2x
− 5 = x
x = − 5
=====
14 paź 17:39
Antek: I co Elo jestes z siebie dumny/a

A Tratwa dalej nie bedzie wiedzial/a o co chodzi
TEraz wytlunacz to koledze /kolezance
14 paź 17:42
Tratwa: nie wiem czemu ale w odp jest 3+
√7 lub 3−
√7
14 paź 17:42
Tratwa: Antek ja robiłem tego typu zadania i nawet mi wychodziło ale ten przykład jest jakiś dziwny
14 paź 17:43
Antek: I nawet Janek 191 tez napisal gotowca
14 paź 17:43
Antek: Posluchaj. On nie jest dziwny Moze przez to dzielenie dziwnie tak wyglada
Janek 191 pokazal CI jak to rozwiazac . jest to najkrotsze rozwiazanie
Jednak zaproponuje CI rozwiazanie na zywca (najdluzsze ale moze zrozumiesz pare rzeczy) Dobrze?
| | x−5 | | x+1 | | x+1 | |
czyli |
| * |
| = |
| |
| | x | | 2x | | x | |
| (x−5)(x+1) | | x+1 | |
| = |
| rozwiazemy to poprzez proporcje . Wiesz co to jest proporcja ? |
| 2x2 | | x | |
| | A | | C | |
Jesli mamy tak |
| = |
| to A*D=B*C |
| | B | | D | |
czyli u nas bedzie tak (x−5)(x+1)*x=2x
2(x+1) teraz wymnoz te nawiasy potem wszystko na lewa
strone i przyrownaj do zera
14 paź 18:02
Tratwa: (x
2+x−5x−5)x=2x
3+2x
2
x
3+x
2−5x
2−5x−2x
3−2x
2=0
−x
3−6x
2−5x
x(x
2−6x−5)=0
x1=−6−4/2=5
No i mi też tak wychodziło tylko w książce są inne odp więc się zastanawiałem co źle robię ,
jednak widać , że w książce są błędy
14 paź 18:13
Tratwa: | 7 | | 4 | | 1 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x−2 | | x2−2x | | x2−3x+2 | |
| 7 | | 4 | | 1 | |
| + |
| − |
| |
| x−2 | | x(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
| 7x | | 4 | | 1 | |
| + |
| − |
| |
| x(x−2) | | x(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
| (7x+4)(x−1) | | x | |
| − |
| |
| x(x−2)(x−1) | | x(x−1)(x−2) | |
Czy robię jak na razie dobrze?
14 paź 18:18
Antek: masz zle
−x3−6x2−5x=x(−x2−6x−5)=0
to x=0 nie nalezy do dziedziny rozwiazania i teraz −x2−6x−5=0 Mozesz to pomozyc przez (−1)
bo to nie jest funkcja i dostaniesz x2+6x+5=0 i teraz rozwiazuj
14 paź 18:21
Antek: Co doo drugiego przykladu to jaki bedzie wspolny mianownik dla tego wyrazenia ?
Zapisz tu ten wspolny mianownik
14 paź 18:23
Tratwa: x1=5
x2=−1 ale −1 nie może być bo zostało wyrzucone z Dziedziny
14 paź 18:27
Antek: Popatrz jeszcze raz na post 18:13 . Liczysz miejsca zerowe zle . Uwazaj na znaki
14 paź 18:27
Tratwa: | 7x2−7x+4x−4−x | |
| |
| x(x−2)(x−1) | |
14 paź 18:28
Tratwa: x2+6x+5=0⇔(x+1)(x+5)⇔x=−5
14 paź 18:32
Antek: | | −6−4 | | −10 | |
Zle x1=−5 bo Δ=16 to √16=4 wiec x1= |
| = |
| =−5 a nie 5 |
| | 2 | | 2 | |
| | −6+4 | | −2 | |
x2= |
| = |
| =−1 czyli dobrze ale nie nalezy do dziedziny |
| | 2 | | 2 | |
czyli rozwiazamiem tego wyrazenia jest x=−5 .
Moze wziales odpowiedz z innego zadania
14 paź 18:35
Antek: Widze ze zuwazyles blad
14 paź 18:36
Tratwa: Antek a dobrze zapisałem wspólny mianownik?
14 paź 18:38
Antek: Teraz drugie wyrazenie
Wspolny mianownik to (x−1)(x−2)x
Patrz post 18:18 . Dwie pierwsz liniki dobrze Teraz proponuje rozpisywac po kolei
Teraz zaczynamy od 3 linijki
| 7x(x−1) | | 4(x−1) | | 1*x | |
| + |
| − |
| =0 |
| x(x−1)(x−2) | | x(x−1)(x−2) | | x(x−1)(x−2) | |
| 7x(x−1)+4(x−1)−x | |
| =0 |
| x(x−1)(x−2) | |
Teraz pytanie .
Kiedy wyrazenie wymiernr a mamy tu z takim do czynienia =0 ? Napisz odpowiedz
14 paź 18:47
Antek: Widze ze rozumiesz . wspolny mianownik dobrze zapisales
14 paź 18:49
Tratwa: gdy x=1 lub x=2

Kurcze nie wiem czy oto chodzi
14 paź 18:53
Tratwa: | | 2−5√2 | | 2+5√2 | |
odp to |
| lub |
| |
| | 7 | | 7 | |
14 paź 18:58
Antek: Dobrze kombinujesz .
Ogolnie wyrazenie wymierne =0 wtedy gdy licznik tego wyrazenie =0 bo mianownik nie moze
rownac sie 0 (pamietaj cholero nie dziel przez 0 )
czyli w naszym przykladzie
7x2−7x+4x−4−x=0
7x2−4x−4=0
delta =128 √128= √16*√8=4*√8= 8√2 i licz x1 i x2
14 paź 19:04
Tratwa: | 3x+2 | | 6x+4 | | 6x+3 | |
| : |
| = |
| |
| 2x4−x3 | | 4x3−x | | x3 | |
| 3x+2 | | 4x3−x | | 6x+3 | |
| * |
| = |
| |
| 2x4−x3 | | 6x+4 | | x3 | |
Jest na to inny sposób bo jak to pomnożę to wyjdzie dużo liczb z wielkimi potęgami
14 paź 19:06
Tratwa: | | 2−4√2 | | 2+4√2 | |
w Poście 18;58 powinno być |
| lub |
| |
| | 7 | | 7 | |
14 paź 19:08
Antek: zauwaz ze 6x+4=2(3x+2)
Tez 4x3−x=x(4x2−1)=x(2x−1)(2x+1) bo rozbijam 4x2−1 na (2x−1)(2x+1) z ewzoru skroconego
mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie a=2x i b=1 bo (2x)2=22*x2=4x2 a 11=1
Teraz 2x4−x3=x3(2x−1) majac tak rozpisane zobacz ze duzo sie uprosci to dzialaj
14 paź 19:17
Tratwa: chyba wiem powinno być tak
| 3x+2 | | x(2x−1)(2x+1) | | 6x+3 | |
| * |
| = |
| parę rzeczy nam się skroci i bedzie tak: |
| x3(2x−1) | | 6x+4 | | x3 | |
Może być?
14 paź 19:18
Antek: Mialo byc a 12=1 a nie 11=1
14 paź 19:19
Antek: | 1 | | x(2x+1) | | 6x+3 | |
| * |
| = |
| |
| x3 | | 2 | | x3 | |
Zobacz ze po lewej stronie jeszcze sie skroca x
sy napisz jak bedzie wygladalo po skroxceniu
wyrazenie
14 paź 19:22
14 paź 19:25
Tratwa: Odp wyszła mi x1=U−{1}{2} ale to odpada i x2=6
14 paź 19:28
Antek: Zle
| | 2x+1 | | 6x+3 | |
bedzie to wygladac tak |
| = |
| |
| | 2x2 | | x3 | |
Albo proporcja albo teraz przenosisz prawa strone na lewa ale musisz wtedy przyrownac to do
zera
UWAGA Na samym poczatku nie zrobiles zalozen . Pamietaj o nich >
14 paź 19:38
Antek: Jesli to przyrownasz do zera to wtedy wspolny mianownik to 2x
3 . Wtedy licznik =0
Musze juz udostepnic komputer corce wiec zycze powodzenia w liczeniu
14 paź 19:43
Tratwa: 2x4+x3=12x3+6x2⇔2x4+x3−12x3−6x2=x2(2x2−11x−6)
W sumie na jedno wychodzi xd
14 paź 19:46
Tratwa: Dziękuje Bardzo Antek za pomoc , mam nadzieje , że jeszcze kiedyś mi pomożesz hehexd
14 paź 19:47