Liczby rzeczywiste
Pal: Suma cyfr liczby naturalnej dwucyfrowej jest równa 10 . Jeśli dopiszemy na końcu tej liczby 3
to otrzymamy liczbę większą od danej o 255 . Wyznacz tę liczbę .
14 paź 16:37
Janek191:
x − cyfra dziesiątek
y − cyfra jedności
10 x + y − dana liczba oraz x + y = 10 ⇒ y= 10 − x
100x + 10 y + 3 − liczba otrzymana po dopisaniu cyfry 3 do danej liczby
Mamy więc
(10 x + y) + 255 = 100x + 10y + 3
90 x + 9 y = 252
90 x + 9*(10 − x) = 252
90 x + 90 − 9x = 252
81x = 162 / : 81
x = 2
y = 10 − 2 = 8
Szukana liczba, to 28.
====================
spr. 28 + 255 = 283
14 paź 17:49