U{6}{5p{2}}*U{p{2}}{p{2}}=U{6p{2}}{10}=U{3p{2}{5}
kamczatka: | 6 | | √2 | | 6√2 | | 3√2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 5√2 | | √2 | | 10 | | 5 | |
co zrobiłem nie tak bo powinno wyjść 0,6 ?
14 paź 16:22
PuRXUTM: jest wszystko ok
14 paź 16:28
kamczatka:

bo dokładnie to tak brzmi zadanie:
Korzystając z danych podanych na rysunku oblicz sinus kąta α
tam gdzie jest 5 2 to powinno być 5
√2
14 paź 16:33
kamczatka: ?
14 paź 16:44
PuRXUTM: z twierdzenia sinusów
| 5√2 | | 6 | |
| = |
| myślę że dalej sobie poradzisz  |
| sin 45 | | sinα | |
14 paź 16:46
kamczatka: pierwszy raz słyszę o takim twierdzeniu mogę je tutaj na forum znaleźć ?
14 paź 16:50
14 paź 16:52
kamczatka: po wymnożeniu mam 5√2sinα=3√2
chyba coś źle robię .
14 paź 16:52
PuRXUTM: | | 3 | |
no i podziel przez 5√2 i wyjdzie Ci sinα= |
| =0,6 |
| | 5 | |
14 paź 16:56
kamczatka: ok dzięki wielkie.
14 paź 17:02