Liczby zespolone
Taka: Liczby zespolone:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić bo nie ogarniam:
(√3 − i)15 * (i + 1)17
Obliczyłam:
|z1|=215, φ1=−π6 czyli z1=215(cos(−5π2)+i*sin(−5π2))
|z2|=√217, φ2=π4 czyli z2=√217(cos(π4)+i*sin(π4))
i dalej to już nie rozumiem.
14 paź 16:01
vol12:
Zakładam, że Φ1 jest przemnożone przez 15, a Φ2 jest przemnożone przez 17.
Dalej trzeba to mnożyć tak jak postacie trygonometryczne, tzn:
|z1||z2|(cos(Φ1 + Φ2 ) + isin(Φ1 + Φ2 ))
14 paź 16:07
Taka: Tak. Chociaż nie jestem pewna zapisu φ
2!
Dziękuję już zrozumiałam
14 paź 16:26