Fizyka, może ktoś pomoże :)
ala: 1) W dzielniku napięcia złożonym z trzech szeregowo połączonych rezystorów R1= 10Ω, R2=20Ω,
R3=50Ω. Do dzielnika przyłożono napięcie U= 8V. Oblicz spadki napięcia na rezystorach.
2)Na jednym wykresie narysuj charakterystykę I−U warystora, rezystora i układu tych elementów
połączonych szeregowo. Zmierzone napięcie warystora wynosiło odpowiednio 7 V dla prądu 1mA i
10 V dla 20mA. Rezystancja rezystora wynosi 250Ω. Podaj sumaryczne napięcie dla prądu 20mA.
14 paź 15:48
Sławek:
| | U | | 8 | |
I = |
| = |
| = 0,1 A |
| | R1+R2+R3 | | 10+20+50 | |
U
R1 = I * R
1 = 0,1 * 10 = 1 V
U
R2 = I * R
2 = 0,1 * 20 = 2 V
U
R3 = I * R
3 = 0,1 * 50 = 5 V
14 paź 19:10