wielomiany
alexis : nie rozumiem. kiedy pytają mnie o 4 pierwiastki wielomianu różne od zera, i 4 pierwiastki
wielomianu. .. co w tym za różnica.

w jednym trzeba dawac do zalozenia ze Δ≥0 a w drugim że
tylko Δ>0 pomocy .... ( chodzi mi o zadania zrównaniami dwukwadratowymi gdzie podstawia sie
pomocnicze "t" ... )
14 paź 15:40
Lorak: podaj dokładnie treść.
14 paź 15:42
alexis : wielomian w(x)= x4−mx2+m+3. Wyznacz wsystkiew wartości parametru m , dla któych ten wielomian
ma dokładnie cztery pierwiastki. (tutaj jednym z załozen jest to ze Δ>0 )
2.Wyznacz m dla których równanie (m − 2)x4− 2(m + 3)x2 + (m − 1) = 0 ma cztery pierwiastki
różne od zera.
(tutaj jednym z założen jest to ze delta jest≥0
nie rozumiem tej różnicy .
14 paź 15:46
wredulus_pospolitus:
w pierwszym zadaniu masz slowo klucz: pierwiastki RÓŻNE mają być
w drugim nie muszą
gdy masz równanie: ax2+bx+c=0
to dla Δ=0 masz dwa pierwiastki, które są sobie RÓWNE
to dla Δ>0 masz dwa pierwiastki, ktore sa od siebie RÓŻNE
14 paź 15:50
Lorak: wreduluspospolitus, RÓŻNE OD ZERA
14 paź 15:52