| 1 | ||
2 sin 4x*cos4x = | ||
| 2 |
| 1 | ||
sin 8x = | ||
| 2 |
| π | 5π | |||
8x = | + 2π*k lub 8x = | + 2π*k | ||
| 6 | 6 |
| π | π | 5π | π | |||||
x = | = | *k lub x = | + | *k k − dowolna liczba całkowita | ||||
| 48 | 4 | 48 | 4 |
| π | π | |||
x = | + | *k | ||
| 48 | 4 |
| 9 | 9 | |||
( | )sin2x + ( | )cos2 x = 3 | ||
| 4 | 4 |
| 9 | 9 | |||
( | )sin2 x + ( | )1 − sin2x = 3 | ||
| 4 | 4 |
| 9 | 9 | 9 | ||||
( | )sin2x + | *( | )− sin2x = 3 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 9 | ||
t = ( | )sin2x | |
| 4 |
| 1 | 9 | ||
= ( | )− sin2x | ||
| t | 4 |
| 9 | 1 | |||
t + | * | = 3 /* t | ||
| 4 | t |
| 9 | ||
t2 + | = 3t | |
| 4 |
| 9 | ||
t2 −3t + | = 0 | |
| 4 |
| 9 | ||
Δ = 9 − 4*1* | = 9 − 9 = 0 | |
| 4 |
| 3 | ||
t = | ||
| 2 |
| 9 | 3 | 1 | 1 | √2 | ||||||
( | )sin2x = | ⇒ sin2 x = | ⇒ sin x = −√ | = − | ||||||
| 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| √2 | ||
lub x = | ||
| 2 |
| 3 | π | |||
x = − | π +2π*k lub x = − | + 2π*k | ||
| 4 | 4 |
| π | 3 | |||
lub x = | +2 π*k lub x = | π+2π*k , k − dowolna liczba całkowita | ||
| 4 | 4 |
| 9 | 9 | |||
( | )sin2x + ( | )cos2 x = 3 | ||
| 4 | 4 |
| 9 | 9 | |||
( | )sin2 x + ( | )1 − sin2x = 3 | ||
| 4 | 4 |
| 9 | 9 | 9 | ||||
( | )sin2x + | *( | )− sin2x = 3 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 9 | ||
t = ( | )sin2x | |
| 4 |
| 1 | 9 | ||
= ( | )− sin2x | ||
| t | 4 |
| 9 | 1 | |||
t + | * | = 3 /* t | ||
| 4 | t |
| 9 | ||
t2 + | = 3t | |
| 4 |
| 9 | ||
t2 −3t + | = 0 | |
| 4 |
| 9 | ||
Δ = 9 − 4*1* | = 9 − 9 = 0 | |
| 4 |
| 3 | ||
t = | ||
| 2 |
| 9 | 3 | 1 | 1 | √2 | ||||||
( | )sin2x = | ⇒ sin2 x = | ⇒ sin x = −√ | = − | ||||||
| 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| √2 | ||
lub x = | ||
| 2 |
| 3 | π | |||
x = − | π +2π*k lub x = − | + 2π*k | ||
| 4 | 4 |
| π | 3 | |||
lub x = | +2 π*k lub x = | π+2π*k , k − dowolna liczba całkowita | ||
| 4 | 4 |
| √2 | ||
lub sin x = | ||
| 2 |