równania
alexis : pomocy


!mam zadanie robie go juz godzine i sie wkurzam !

:( bo mam pomysł a mi nie
wychodzi. zadanie jest takie : dany jest wielomian x
5−6x
3+4x
2+mx+k , wyznacz parametr m i k
tak, aby ten wielomian był podzielny przez g(x)= (x−3)
2... ja robie ttak. zrobiłam tabelke
hornera i kolejno wstawiałam cyfre −3. te wartości które wychodziły mi w ostatnich
"okienkach" traktowałam jako reszta, czyli zero. wiec zrobiłam ukłąd równan. wyszło mi ze
m=−15 a k=0 co jest zle , pomocy

!
14 paź 15:30
Lorak: wstaw cyferkę 3, a nie −3
14 paź 15:40
alexis : Lorak, przepraszam wielomian jest taki : (x+3)
2. podswiadomie napisałam odwrotnie

sorry
14 paź 15:42
Lorak: wydaje mi się, że sposób prawidłowy.
wyniki nie zgadzają się z z tymi z odpowiedzi?
14 paź 15:45
alexis : tak , nie zgadzają się
14 paź 15:47
alexis : m=−219, k=−612 ===według odp.
14 paź 15:48
alexis : pomocy, bo musze gto wiedziec, mam jutro z tego sprawdzian ......

:(P:(:(
14 paź 15:55
Lorak: policz jeszcze raz.
14 paź 16:00
alexis : licze to od godziny z 15 razyc



!
14 paź 16:09
fdsf: wszystkio wychodzi wręcz idealnie , gdzies musisz robic bład
14 paź 16:12
alexis : wiec zapiszcie mi układ równan kóry wam wychodzi
14 paź 16:13
alexis : bo ja mam taki
−45−3m+k=0
15+m=0
14 paź 16:14
alexis : prosze pomozcie mi
14 paź 16:17
alexis : błagam
14 paź 16:19
Lorak: obstawiam, że źle podstawiasz do tabelki Hornera.
powinno być 1 0 −6
a Ty moze napisałaś od razu 1 −6
14 paź 16:21
Lorak: (x5−6x3+4x2+mx+k):(x+3) = x4−3x3−3x2−5x+15+m−45−3m+k
więc reszta jest postaci 15+m−45−3m+k, a nie tak jak napisałaś −45−3m+k
14 paź 16:27
Mila:
w(x)=x5−6x3+4x2+mx+k
Jeżeli w(x) jest podzielny przez (x+3)2⇔
w(−3)=0⇔−3m+k=45
(x5−6x3+4x2+mx+k):(x2+6x+9)=x3−6x2+21x−68+R(x)
R(x)=x*(m−189+408)+612+k
m+219=0 i k+612=0
14 paź 16:31
alexis : nie rozumie,mm to czemu bierze sie pod uuwage dwa ostatnie okienka
14 paź 16:32
Mila:
Najlepiej podziel przez (x2+6x+9) i otrzymasz resztę.
14 paź 16:34
alexis: wiem, ale Mila przy tym czesto sie myle. Ja zrobiłam tak tabelką .
1 0 −6 4 m k
14 paź 16:36
Mila:
Wieczorem popatrzę, może inny sposób znajdę.
14 paź 16:36
alexis: w k mi wyszło −45−3m+k
a w m 15+m
a ze k jest ostatnio cvyfra w tabelce to to powinno rówc sie zero
14 paź 16:37
fdsf: alexus nie mozesz miec tabelki
gdy dzielnik wynosi x2+6x+9
14 paź 16:40
alexis: czemu
14 paź 16:41
alexis: piszesz tam bo Ci sie nudzi, he?
14 paź 16:41
fdsf: poniewaz hornera
mozna zastosowac tylko i wylacznie gdy wspolczynnik x jest rowny 1
14 paź 16:46
fdsf: a ze (x+3)2 jest podane w zadaniu to sprawia to trudnosc
gdybys mial (x+3)(x−3) to zadanie nie sprawailo by trudnosci zadnej
14 paź 16:47
fdsf: dlatego przy (x+3)2 trzeba wyliczyc nawias i podzielic przez iloczyn
wtedy wychodzi wszystko elegancko
14 paź 16:48
Lorak: alexis, trochę Ci pomyliłem.
rzeczywiście reszte bierze sie tylko z 'ostatniej kolumny', a nie tak jak ja zrobiłem, z dwóch
ostatnich.
14 paź 16:52
fdsf: oczywiscie ze tylko i wylacznie z ostatniej
jest to reszta z dzielenia ostatniego wyrazu
14 paź 16:55
Lorak: Tak, masz rację.
Dawno nie używałem Hornera i coś mi się pomyliło
14 paź 16:58