indukcja
ania: (m+n) po k =∑(m po i)*(n po (k−i)) wzgledem n
k
∑
i=0
Prosze o szybka pomoc, ostanie zadanie domowe ktore nie moglam zrobic a cwiczenia mam za
poltorej godziny.
14 paź 15:25
Basia:
widzisz jakie to proste
14 paź 15:29
Vax:
Załóżmy, że mamy m chłopców, n dziewczynek i chcemy wybrać drużynę składającą się z k osób. Z
| | | |
jednej strony możemy to zrobić na | sposobów. Z drugiej strony, możemy zrobić tak, że |
| | |
| | | |
na początku wybieramy i chłopaków (na | sposobów), a potem dokładamy do tego k−i |
| | |
| | | |
dziewczynek (na | sposobów), dla i=0,1,2,...,k. Można to zrobić na: |
| | |
14 paź 15:35
Vax: Co ciekawe, można zauważyć, że dane rozumowanie można uogólnić dostając taki ciekawy wzór:
| | | | | | |
= ∑b1+b2+...+bn = k , bi ≥ 0 | ... | |
| | | |
14 paź 15:41
ania: Czyli to juz jest jakby udowodnione? nie mam tego rozpisywac zakladac ze n+1 itd?
14 paź 16:33
Vax: Tak, to jest tzw. dowód kombinatoryczny, najszybszy i najpiękniejszy

Bardzo często ciężko
jest dowieść pewnej tożsamości algebraicznie, a wymyślając odpowiednią historyjkę dostajemy
dowód na 2 linijki.
14 paź 16:49