matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągów
alex00:
Zbadać czy dany ciąg jest monotoniczny(monotoniczny od pewnego miesjca)
n
2
a)a
n
=
2
n
n!
b)a
n
=
n
n
14 paź 14:59
Bizon:
a)
a
n+1
(n+1)
2
2
n
(n+1
2
=
*
=
a
n
2
n+1
n
2
2n
2
(n+1
2
>1 ⇒ n
2
−2n<0 ...dalej poradzisz
2n
2
14 paź 15:30
Bizon:
(n+1)!
n
n
n+1
1
*
=
=1+
n
n+1
n!
n
n
... wykres i wnioski ... albo algebraicznie
14 paź 15:34