własności prawdopodobienstwa
kot: Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B jest równe
| | 7 | | 1 | |
|
| , a prawdopodobieństwo zdarzenia A ∩ B równe jest |
| oblicz prawdopodobieństwo |
| | 12 | | 4 | |
zdarzenia A'∪B
No i ja to robię tak...
Po narysowaniu wychodzi mi, że P(A'∪B)=B\A
I z treści zadania: P(A)=P(B)=x
P(A ∪ B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 5 | | 5 | |
x= |
| => P(A)=P(B)= |
| |
| | 12 | | 12 | |
No i teraz podstawiam do tego: P(A'∪B)=B\A
P(A'∪B)=P(B)−P(A∩B)
| | 5 | |
A w odpowiedziach P(A'∪B)= |
| |
| | 6 | |
Gdzie popełniłem błąd?
kot: W innym przykładzie też coś nie zgadza mi się wynik z odpowiedzią:
O zdarzeniach A i B wiemy, że P(A)=P(B') i P(A∪B)=4xP(A∩B). Oblicz P(A∪B)
P(B) = 1 − P(B')
P(A∩B) = P(A) +P(B) − P(A∪B)
P(A∩B) = P(B') +P(B) − 4P(A∩B)
5P(A∩B) = 1−P(B) +P(B)
i wychodzi mi:
a w odpowiedziach wynik to P(A∩B) =0,8
Czy ktoś może mi pomóc?