funka lyjnowa
kohn: dane sa proste o rownaniach: x+y=2k i x−2y=3−k a) dla jakiej wartosci parametru k proste
przecinaja sie w punkcie P, ktorego wspolzedne sa sinusem i cosinusem tego samego kata? b)
jaka figure tworza punkty przeciecia?
14 paź 14:54
Basia:
ad.b jeden punkt przecięcia niczego nie tworzy; dokończ treść zadania
ad.a
x + y = 2k /*2
x − 2y = 3−k
2x + 2y = 4k
x − 2y = 3−k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x = 4k+3−k
3x = 3k+3 /:3
x = k+1
k+1+y = 2k
y = k−1
P(k+1; k−1)
k+1 = sinα
k−1 = cosα
a to jest prawdą ⇔ sin2α+cos2α=1 ⇔ (k+1)2 + (k−1)2 = 1 ⇔
k2 + 2k + 1 + k2 − 2k + 1 = 1 ⇔ 2k2 +1 = 0
a to jest niemożliwe
czyli taka wartość parametru k nie istnieje (chyba, że w liczbach zespolonych)
14 paź 15:01
kohn: tak mam napisany punkt b . jaka figure tworza wszystkie punkty przeciecia tych prostych
14 paź 15:07
Basia:
y = k−1
x = k+1
−−−−−−−−−−−−−−−
x+y = 2k
y = −x +2k
tworzą proste o takich równaniach
dokładniej: ponieważ k∊R tworzą zbiór wszystkich prostych równoległych do prostej y = −x
14 paź 15:11