matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
B.:
Wyznacz współczynniki wielomianu W(x)=2x
5
−4ax
3
+(a−3)x+5a−2 tak,aby spełniony był warunek W(−1)=23
14 paź 14:40
Basia:
W(−1) = 2*(−1)
5
− 4a*(−1)
3
+ (a−3)*(−1) + 5a − 2 = 23 rozwiąż to równanie
14 paź 14:54