matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
rychu:
n(n−3)
Liczba przekątnych wielokąta o n wierzchołkach wyraża się wzorem
Wielokąt wypukły
2
ma 75 przekątnych. Ile boków ma ten wielokąt
14 paź 13:59
Basia:
rozwiąż równanie
n(n−3)
= 75 /*2
2
n(n−3) = 150 n
2
− 3n − 150 = 0 Δ itd. pamiętaj, że n∊N i n≥4
14 paź 14:29