Wielomiany
Pazdro: Rozwiąż równanie:
8|x−1| + (x−1)(x2+4) = 0
14 paź 13:52
Lorak: rozpisz z definicji wartości bezwzględnej |x−1| i rozwiąż równanie w dwóch
przedziałach.
14 paź 13:57
Pazdro: dla x−1≥0 to wyjdzie 1 ale nie wiem jak to rozwiazać
dla x−1<0
−8(x−1) + (x−1)(x2+4) = 0
14 paź 14:05
Lorak: użyj metody grupowania wyrazów.
14 paź 14:08
Pazdro: to wyjdzie bez rozwiaznia?
14 paź 14:21
Pazdro: (x−1)[−8(x2+4)]
14 paź 14:22
Lorak: (x−1)(−8+x2+4) = (x−1)(x2−4)
14 paź 15:10
Pazdro: dziękuje za pomoc
14 paź 16:06