liczby zespolone
vol12: Liczę taki pierwiastek
4√i...
moje rozwiązania to:
i teraz mam problem bo w książce wyniki są podane liczbowo, a ja nie wiem jak przypisać wartość
mierze np. {13}{8}π. Słyszałem, że dla kątów nie podstawowych można zostawić wynik w postaci
trygonometrycznej, tylko czy to nie będzie błędem na kolokwium skoro książka podaje bardzo
dokładne wyniki liczbowe?
14 paź 13:43
Mila:
| | √2 | |
cos(45o)=1−2sin2(22,5o)⇔ |
| =1−2sin2(22,5o) oblicz sin(22,5o) |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos(45o)=2cos2(22,5o)−1⇔ |
| =2cos2(22,5o)−1 oblicz cos(22,5o) |
| | 2 | |
14 paź 15:32
vol12:
22,50 to nie jest podstawowa wartość, żeby ją obliczyć muszę mieć dokładną tablicę wartości
f. trygonometrycznych. Z takich rzeczy nie wolno mi korzystać. Czyli mogę zostawić to w takiej
brzydkiej postaci trygonometrycznej.
14 paź 16:12
14 paź 16:13
Antek: a wzory polowkowe sa znane
14 paź 16:28
vol12: Właśnie nie są znane, dzięki poczytam o tym!
14 paź 18:57