Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej
Yasiu: muszę zilustrować taki zbiór:
B={z∊C: Im(1+iz/1−iz)≤1}
Głównie mam problem z przekształceniem tego wyrażenia 1+iz/1−iz do jakiejś sensowej postaci.
Sprzężenie?
14 paź 13:17
Basia:
| | iz | |
Im(1+ |
| − iz) ≤ 1 na pewno   |
| | 1 | |
bo tak napisałeś
14 paź 13:19
Basia:
z = x+y*i
| 1+iz | | 1+x*i + y*i2 | | (1−y)+x*i | |
| = |
| = |
| = |
| 1−iz | | 1−x*i − y*i2 | | (1+y) − x*i | |
| ((1−y)+x*i)((1+y) + x*i) | |
| = |
| (1+y)2 − x2*i2 | |
| 1−y2 + (1−y)x*i + (1+y)x*i + x2*i2 | |
| = |
| (1+y)2+x2 | |
| (1−y2−x2) + x(1−y+1+y)*i | |
| = |
| (1+y)2+x2 | |
| (1−x2−y2) + 2x*i | |
| |
| (1+y)2+x2 | |
| | 2x | |
Im = |
| ≤ 1 /*((1+y)2+x2) |
| | (1+y)2+x2 | |
2x ≤ (1+y)
2+x
2
x
2 − 2x + (1+y)
2 ≥ 0
(x−1)
2 − 1 + (1+y)
2 ≥ 0
(x−1)
2 + (y+1)
2 ≥ 1
okrąg S(1;−1) i r=1 i jego zewnętrze
14 paź 13:27