trójkat
mira: Trójkat prostokątny o przeciwprostokatnej równej 100 jest podobny do trójkata o
przyprostokatnych rownych 12 i 3,5 .Oblicz obwody obu trójkatów
14 paź 13:06
mira: trójkat prostokatnyo przeciwprostokatnej równej 100 jest podobny do trójkata o
przyprostokątnych równych12 i 3,5 . O bliczobwody obu trójkatów.
14 paź 18:17
Janek191:
c
1 = 100
oraz a
2 = 12 i b
2 = 3,5 ⇒ (c
2)
2 = (a
2)
2 + (b
2)
2 = 12
2 + 3,5
2 =
= 144 + 12,25 = 156,25 ⇒ c
2 =
√156,25 = 12,5
Skala podobieństwa
| | c2 | | 12,5 | | 25 | | 1 | |
k = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c1 | | 100 | | 200 | | 8 | |
zatem
L
2 = a
2 + b
2 + c
2 = 12 + 3,5 + 12,5 = 28
oraz
| L2 | | 1 | | 28 | | 1 | |
| = k = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ L1 = 28*8 = 224 |
| L1 | | 8 | | L1 | | 8 | |
Odp. L
1 = 224, L
2 = 28
=====================
15 paź 09:46