matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
basia:
Kwadrat pewnej liczy jest o 270 większy od jej potrojonej watrości. znajdź tę liczbę ?
14 paź 13:02
mw:
x
2
−270 = 3x x
2
− 3x −270 = 0 Δ = 9 + 1080 = 1089
√
Δ
= 33
3−33
x
1
=
= −15
2
3+33
x
2
=
= 16
2
14 paź 13:44