Kosinus kąta ostrego α jest równy p{3}-p{2}. Wobec tego kwadrat sinusa kąta α je
kamczatka: Kosinus kąta ostrego α jest równy √3−√2. Wobec tego kwadrat sinusa kąta α jest równy:
14 paź 12:29
kamczatka: Bo jeśli jest:
1−3+2√6−2=sin2α
to trzeba od lewej do prawej dodawać ? czy mogę ominąć 2√6 i od razu 1−3−2 ?
14 paź 12:32
kamczatka: ?
14 paź 12:53
kamczatka: ?
14 paź 15:11
Basia:
cosα = √3−√2
cos2α = 3−2√6+2 = 5−2√6
sin2α = 1−cos2α = 1−(5−2√6) = 1−5+2√6 = −4+2√6
14 paź 15:14
kamczatka: aha dzięki czyli w takich przypadkach nie obowiązuję zasada od lewej do prawej ?
14 paź 15:15
Basia:
kamczatka dodawanie jest przemienne i łączne
14 paź 15:18
kamczatka: bo miałem takie przykłady że jak nie dodawałem od lewej do prawej to wynik zły wychodził,ale to
może tam mnożenie też było.
14 paź 15:24
Basia: zapewne było
14 paź 15:30
kamczatka: ok
14 paź 15:34