ciągi
zoch@: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=√n2+2n −√n2−2n. Wykaż, że an>2 dla dowolnej liczby
naturalnej n>1.
Jak to udowodnić? Zaczęłam to liczyć, ale w pewnym momencie już nie wiem co dalej robić. Mam na
chwilę obecną tyle:
√n2+2n −√n2−2n>2
√n2+2n −√n2−2n*(√n2+2n +√n2−2n)/(√n2+2n +√n2−2n)>2
(n2+2n−n2−+2n)/(√n2+2n +√n2−2n)>2
4n/(√n2+2n +√n2−2n)>2
I w tym właśnie miejscu się zacinam. Ktoś wie co dalej, czy to już jest wystarczające?
14 paź 12:23
PW: | | n2−n2+4 | |
an2=2n2−2√n4−4n2=2n(n−√n2−4)=2n |
| = |
| | n+√n2−4 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
= 2n |
| > 2n |
| = 2n |
| =4. |
| | n+√n2−4 | | n+√n2 | | 2n | |
Mamy a
n2>4, a ponieważ a
n>0, oznacza to że a
n>2.
14 paź 13:01
zoch@: Dziękuję.

Ja jak zwykle musiałam przekombinować.
14 paź 13:40
PW: Ja też to mam, nie przejmuj się
14 paź 13:51