Basia:
bijekcja = suriekcja + iniekcja
czyli "na" i różnowartościowa
musisz znaleźć zbiór wartości
D = R\{−1}
x−1 = y(x+1)
x−1 = yx + y
x−yx = y+1
x(1−y) = y+1
dla y=1 masz
x*0 = 2 sprzeczność
dla y≠1
| | y+1 | |
x = |
| czyli w porządku |
| | 1−y | |
f: R\{−1} → R\{1} czyli jest "na" zbiór R\{1}
f(x
1) = f(x
2) ⇔
(x
1−1)(x
2+1) = (x
1+1)(x
2−1) ⇔
x
1*x
2 + x
1 − x
2 − 1 = x
1*x
2 − x
1 + x
2 − 1 ⇔
2x
1 = 2x
2 ⇔
x
1 = x
2
jest różnowartościowa
czyli jest bijekcją na zbiór R\{1}
odwrotną potrafisz sam wyznaczyć ?