Równanie logarytmiczne
smutna: | | 1 | |
log1/9 (2x2 − 2x − 1) = − |
| |
| | 2 | |
14 paź 11:31
Aga1.: 2x2−2x−1>0
2x2−2x−1=3
14 paź 11:38
smutna: mi wychodzi własnie ze ,−1,2 nie należa do dziedziny..
14 paź 11:44
PW: W definicji logarytmu jest naturalne założenie, że wyrażenie logarytmowane musi być dodatnie, u
nas
(1) 2x
2−2x−1>0
Δ=(−2)
2−4•2•(−1)=4+8=12,
√Δ=
√12=2
√3,
| | −(−2)−2√3 | | 1−√3 | | 1+√3 | |
x1= |
| = |
| , x2= |
| |
| | 2•2 | | 2 | | 2 | |
| | 1−√3 | | 1+√3 | |
Nierówność (1) jest spełniona dla x∊(−∞, |
| )∪( |
| ,∞) − jest to dziedzina |
| | 2 | | 2 | |
zadanego równania.
Dla x należących do dziedziny można zastosować definicję logarytmu:
| | 1 | | 1 | |
log1/9(2x2−2x−1)=(− |
| ) ⇔ ( |
| )−1/2=2x2−2x−1. Mamy więc rozwiązać równanie |
| | 2 | | 9 | |
| | 1 | | 1−√3 | | 1+√3 | |
|
| =2x2−2x−1, x∊(−∞, |
| )∪( |
| ,∞) |
| | (1/9)1/2 | | 2 | | 2 | |
i wszystko jasne
14 paź 11:45
PW: Nie bądź smutna, Aga1. dobrze Ci podpowiedziała, a ja dodałem szczegóły, może aż
nadto jak na pomoc.
14 paź 11:49