matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc.
magda.:
Wykaż,że jeżeli α jest kątem ostrym i sinα + cosα=6/5 to sinα*cosα = 0,22.
14 paź 11:28
Janek191:
0 < α < 90
o
6
6
sin α + cos α =
⇒ ( sin α + cos α )
2
= (
)
2
⇒
5
5
36
36
⇒ sin
2
α + 2 sin α*cos α + cos
2
α =
⇒ 1 + 2 sin α*cos α =
⇒
25
25
36
25
11
11
⇒ 2 sin α *cos α =
−
=
⇒ sin α*cos α =
⇒
25
25
25
50
22
⇔ sin α * cos α =
= 0,22
100
14 paź 11:38
magda.:
Dziękuję bardzo za pomoc
14 paź 11:44