oblicz ile było chłopców i dziewcząt na początku?
magda.: W klasie IA było trzy razy więcej chłopców niż dziewcząt. Pewnego dnia do klasy doszły dwie
dziewczyny i wówczas ilość dziewcząt stanowiła 30% wszystkich osób w klasie. Oblicz ile było
chłopców i dziewcząt na początku.
14 paź 11:25
Janek191:
x − ilość dziewcząt w kl I A
3 x − ilość chłopców w tej klasie
Mamy więc
x + 2 = 0,3 *( x + 3x)
x + 2 = 0,3*4x
x + 2 = 1,2 x
2 = 1,2 x − x
0,2 x = 2 / * 5
x = 10
3 x = 3*10 = 30
Odp. Na początku w klasie I A było 30 chłopców i 10 dziewcząt.
=====================================================
14 paź 11:44
magda.: Dziękuję.
14 paź 11:49
ada: Mam pytanko

Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych AC, BC takich, że AC=6, BC=8. Okrąg o środku
C i promieniu r=AC przecina przeciwprostokątną AB w punkcie P. Wyznacz długość odcinka BP.
14 paź 20:48
:): x−dziewczynki
y− chlopcy
x+2=30%(3x+x+2)
x+2= 0.3(4x+2)
x+2= 1.2x+0.6
2−0.6=1,2x−x
1.4=0.2x |:0.2
x=7
7*3=21
odp. na początku było 7 dziewczynek i 21 chłopców
26 lis 16:03
:):

c
2=6
2+8
2
c
2=36+64
c
2=100 |
√
c=10
10−6=4
26 lis 16:07