Trygonometria
Ligia22: ∫tgx+1∫=m
2−4 Wyznacz wartosci parametru m, m∊R
Tgx+1 jest w wartosci bezwzglednej jak co
14 paź 11:04
PW: Całki tam oczywiście nie ma.
|tgx+1|=m
2−4.
Lewa strona równania jest dla wszystkich x∊R określona i nieujemna (bo taka jest definicja
wartości bezwzględnej). Wobec tego równanie
nie ma rozwiązań dla takich m, że
m
2−4<0,
czyli dla m∊(−2,2).
Dla pozostałych m mamy równanie
|tgx+1|=m
2−4, m∊(−
∞,−2]∪[2,
∞)
tgx+1=−(m
2−4) lub tgx+1=m
2−4, m∊(−
∞,−2]∪[2,
∞)
tgx=m
2+3 lub tgx=−m
2−5, m∊(−
∞,−2]∪[2,
∞)
| | π | | π | |
Równania te mają po jednym rozwiązaniu w przedziale (− |
| , |
| ) dla każdej |
| | 2 | | 2 | |
m∊(−
∞,−2]∪[2,
∞).
Tu przerwał (lecz róg trzymał), bo nie wiedział o co idzie gra.
14 paź 11:30
Ligia22: A teraz podobne zadanie

dziekuje za pomoc

sin
2x −9=m
2−6m
14 paź 11:46
PW: A polecenie jest "zbadaj dla jakich m równanie ma rozwiązanie"? Już poprzednio napisałem
delikatnie, że wrzucasz zadanie, którego treści trzeba się domyślać.
14 paź 11:53
Ligia22: Wyznacz wartosci parametru m, m∊R, dla ktorych dane rownanie z niewiadoma x ma rozwiazania:
... Tu sa rownania.
14 paź 11:58
Ligia22: Z tymi mam problem:
∫cosx∫=−3m2−4m (gdzie wybierasz wartosc bezwzgledna w znakach?)
sin2x −9=m2−6m
14 paź 12:02
PW: Prosta kreska to Alt+0124 z klawiatury numerycznej przy włączonym NumLock.
W tych ostatnich zadaniach idzie o to, że funkcja |cosx| i funkcja sin2x przyjmują wartości z
przedziału [0,1] − i takie trzeba narzucić ograniczenia dla m, np. w zadaniu pierwszym
0 ≤ −3m2−4m ≤ 1
14 paź 12:19
Ligia22: I tak nie wiem jak usunac m2 i m
14 paź 12:35
PW: Nie "usunąć", lecz "narzucić ograniczenia na m" − po prostu rozwiązać podaną podwójną
nierówność
0 ≤ −m(3m+4) ≤ 1
14 paź 12:39
Ligia22: A co dalej?
14 paź 12:49