logarytm
kiro: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór tych punktów (x,y), dla których prawdziwa jest podana
równość. Otrzymany zbiór przesuń o wektor v=[−2:1]
logy(x−1)2=2
14 paź 10:01
Aga1.: Zacznij od dziedziny
y>0 i y≠1 i (x−1)2>0
wtedy
y2=(x−1)2
IyI=Ix−1I
y=x−1 lub y=−x+1
Rysuj i przesuwaj.
14 paź 10:04
Piotr 10: y
2=(x−1)
2
To będzie równanie okręgu bodajże
14 paź 10:04
Aga1.: @ Piotr 10. Nie.
14 paź 10:05
Piotr 10: Racja, przepraszam
14 paź 10:07
pigor: ...,
logy(x−1)2=2 ⇔ [(x−1≠0 ∧ 0<y<1) ∨ (x−1≠0 ∧ y>1)] ∧ y
2= (x−1)
2 ⇔
⇔ [(x≠1 ∧ 0<y<1) ∨ (x≠1 ∧ y>1)] ∧ (y= −x+1 ∨ y= x−1) ⇔
⇔
(x≠1 ∧ 0<y<1 ∧ y= −x+1) ∨ (x≠1 ∧ y>1 ∧ y= x−1)
i rysuj sobie ten zbiór −
sumę mnogościową
iloczynów (części wspólnych)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz przesuń sobie go (ten zbiór) o dany wektor
v= [−2,1] i koniec.
a po takim przesunięciu określony jest nastepująco :
[(x+2≠1 ∧ 0<y−1<1 ∧ y−1= −(x+2)+1)
∨ (x+2≠1 ∧ y−1>1 ∧ y−1= x+2−1) ⇔
⇔
(x≠−1 ∧ 1<y<2 ∧ y= −x) ∨ (x≠−1 ∧ y>2 ∧ y= x+2) . ...
14 paź 10:22
pigor: ..., to są półpłaszczyzny...

"wybrakowane " .
14 paź 10:24