Ciągi
52: | | 2+4+6+...+2n | |
Wzór ogólny ciągu (an) dany jest wzorem an= |
| ,n≥1. |
| | 3n | |
a)Wykaż że ciąge (a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
| | 19 | |
b) Wyznacz takie dwa kolejna wyrazy tego ciągu, aby różnica ich sześcianów wynosiła |
| |
| | 27 | |
| | 2 | |
Brak pomysłów... z a) to myślę że a2=a1+r i a3=a2+r i a1= |
| tak  czy jak to |
| | 3n | |
zrobić pojęcia nie mam.
14 paź 09:53
Aga1.: Zauważ ,że licznik jest sumą n wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a
1=2, a
n=2n
| | 2+2n | |
2+4+6+...+2n= |
| *n=(1+n)n |
| | 2 | |
14 paź 10:01
52: ok, ale nadal nie rozumiem. Jakoś tak prościej może wiem tylko że obliczyliśmy sume wyrazow dla
ciągu arytmetycznego, czy to już jest wykazaniem dla a) ?
14 paź 10:09
Aga1.: Nie.
Po podstawieniu i uproszczeniu otrzymasz
a) Badasz różnicę
a
n+1−a
n=
14 paź 10:15
14 paź 10:21
52: up
14 paź 16:37