matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość.
jasiek:
cos2x(1+tgx*tg2x)=1
14 paź 08:59
Bizon:
sinx
2sinxcosx
(cos
2
x−sin
2
x)(1+
*
)=
cosx
cos
2
x−sin
2
x
2sin
2
x
(cos
2
x−sin
2
x)(1+
)=1
cos
2
x−sin
2
x
L=P
14 paź 09:11
irena_1:
sinx
sin2x
L=cos2x(1+tgx*tg2x)=cos2x(1+
*
)=
cosx
cos2x
sinx*sin2x
sinx*2sinx cosx
=cos2x+
=1−2sin
2
x+
=
cosx
cosx
=1−2sin
2
x+2sin
2
x=1 L=P
14 paź 09:11