logarytm
kiro: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór tych punktów (x,y), dla których prawdziwa jest podana
równość. Otrzymany zbiór przesuń o wektor v=[−2:1]
log4
x+log4
y=1
Przyznam szczerze ze nigdy nie umialem logarytmow i jest to dla mnie czarna magia

moglby mi
ktos pomoc z tym zadaniem krok po kroku?
14 paź 08:55
irena_1:
Czy po lewej stronie jest:
log4
x+log4
y
czy też
log
4x+log
4y
14 paź 09:27
kiro: to drugie ale nie umialem napisac tak jak ty
14 paź 09:27
Piotr 10: Zapisujesz tym '' __ '' podstawę logarytmu
14 paź 09:29
irena_1:
Tak myślałam.
log
4x+log
4y=1
x>0 i y>0
log
4(xy)=1
xy=4
Wykres to jedna gałąź hiperboli (tylko w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych) o asymptotach
x=0 i y=0 (asymptotami są osie układu)
14 paź 09:30
kiro: irenko a mam takie pytanie a gdyby ten logarytm wygladal log4x−log4y=2 to wtedy bylo by
log4(xy)=2
to wtedy x i y obliczam ze wzoru na definicje logarytmu?
14 paź 09:46