proszę o sprawdzenie
Patishon: proszę o pomoc... co zrobilam nie tak ?
√x+3 +
√3x−2=7
podniosłam do kwadratu i później jeszcze raz i wyszło mi −x
2+103x−582=0
no i będą 2 pierwiastki 97 i 6 no i moje pytanie, w odpowiedziach jest tylko 6, czy zapomnialam
o jakiś założeniach, czy coś nie tak w obliczeniach?
14 paź 08:42
irena_1:
√x+3+√3x−2=7 /2
x+3+2√(x+3)(3x−2)+3x−2=49
4x+1+2√(x+3)(3x−2)=49
2√(x+3)(3x−2)=48−4x
√(x+3)(3x−2)=24−2x
Wartość pierwiastka jest zawsze nieujemna, więc musi być
24−2x ≥ 0
x ≤ 12
Liczba 97 nie spełnia równania.
Wstaw liczbę 97 to równania po lewej stronie. Masz
√100+√289=7
10+17=7
Czyli− sprzeczność.
Jedyną liczbą spełniającą równanie jest liczba 6.
14 paź 08:58
Patishon: ok już wiem co mam źle, dzięki
14 paź 09:04