pomocy plz!
lolek: 1. Jakie sa pierwiastki wielomianu : w(x)=x3−(4+2√3)x
2.Ile liczb calkowitych spelnia nierownosc (x+1)(x+2)2(x+3)3(x+4)4<0?
3. Podaj zbior rozwiazan nierownosci (x2−4)(4−x)2≤0
14 paź 08:23
irena_1:
1.
W(x)=x[x2−(4+2√3)]=x[x2−(√3+1)2]=x(x+√3+1)(x−√3−1)
x1=0 lub x2=√3+1 lub x3=−√3−1
14 paź 08:49
irena_1:
2.
(x+1)(x+2)2(x+3)3(x+4)4<0
x∊(−3; −2) ∪ (−2; −1)
Żadna liczba całkowita nie spełnia tej nierówności
14 paź 08:51
irena_1:
3.
(x−2)(x+2)(x−4)2 ≤ 0
x ∊ <−2; 2> ∪ {4}
14 paź 08:53