To są fale...
Zadanie 1
Z jaką szybkością powinien zbliżać się do ściany człowiek, śpiewający dźwięk "C" (f=523,9 Hz),
żeby usłyszeć echo tego dźwięku podwyższone do "Cis" (f=554,4 Hz)
Zadanie 2
Oblicz kąt Brewstera przy odbiciu światła od wody
Zadanie 3
Fala płaska pada na nieprzezroczysty ekran, w którym wykonane są dwie wąskie szczeliny.
Stosunek odległości szczeliin do długości fali wynosi 20. Oblicz długość między prążkami
interferencyjnymi rzędów 5 i 7. Przyjmij, że odległość ekranu od szczelin L=5m jest dużo
większa od odległości fali.
HELP
| m | ||
1 zadanie to prędkość dźwięku to chyba 330 | ||
| s |
| 330−0 | ||
523,9 = | ||
| 330−V |
| 330−0 | ||
554,4 = | ||
| 330−V |
Zadanie 2.
Jaki jest wzór na ten kąt Brewstera i co to jest wgl