Rozwiąż równanie z logarytmem
Paweł: Kurczę nie mogę znaleźć rozwiązania... Wiem, że późna godzina, ale może ktoś pomoże
f(x)=x−1log(3x−2x2)
wynik to x = (0; 0,5)u(0,5;1)u(1;1,5) ale nie mam pojęcia skąd tam się to 0,5 bierze...
14 paź 02:19
hajtowy: Po pierwsze to zacznij od wyznaczenia dziedziny

Jeśli masz samo x−1 to będzie to log
10x−1
| | log10(x−1) | |
f(x)= |
| |
| | log10(3x−2x2) | |
Teraz pomyśl jak to rozwiązać
14 paź 08:10
Aga1.: −2x2+3x>0 ⇔x∊(0;1,5)
i
log(3x−2x2)≠0⇔3x−2x2≠1⇔x≠1 i x≠0,5
14 paź 10:13
Paweł: Wielkie dzięki, ogarnęłem już dzisiaj rano, zapomniałem o warunku że liczba logarytmowana musi
być różna od 1. Co 5 miesięcy odpoczynku od matematyki robi z człowiekiem
14 paź 11:54