Równanie trygonometria sinx+1 = tgx
Micodin: Rozwiąż równanie
sinx + 1= tgx dla x∊(−π2, π2).
14 paź 01:53
irena_1:
Według mnie to równanie nie ma rozwiązań.
− wartości L=(sinx+1) przebiegają wartości zbioru (0; 1>
− wartości P=tgx przebiegają wartości przedziału (−1; 0>
− wartości L=(sinx+1) przebiegają wartości przedziału (1; 2)
− wartości P=tgx przebiegają wartości przedziału (0; 1)
| | π | | π | |
W przedziale (− |
| ; |
| ) nigdy lewa strona nie będzie równa prawej |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 09:22
Aga1.:

Rozwiązanie graficzne i widać,że jest jedno rozwiązanie w podanym przedziale.
14 paź 09:42