Nierówność
Pal: Mam problem z jedną częścią zdania.
Jak się okazuje nie umiem rozwiązać nierówności X3 − 5x2 > 0.
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie może być x = 0?
Z góry dziękuję
14 paź 00:01
Mila:

x
3−5x
2>0
x
2*(x−5)>0
miejsca zerowe:
x=0 pierwiastek podwójny x=5
nierówność ostra, przedziały otwarte.
x∊(5,
∞)
14 paź 00:07
Pal: Dziękuję. Kompletnie nie zwróciłam uwagi na to, że jest podwójny.
14 paź 00:09
Mila:
14 paź 00:11
PW: A na pytanie dlaczego nie może być x = 0 odpowiedź jest prosta: bo dla x = 0 lewa strona
nierówności jest zerem i otrzymamy zdanie fałszywe
0 > 0.
14 paź 00:18