Hasło dostępu składa się z 6 cyfr. Ile różnych kombinacji musielibyśmy wpisać, by mieć pewność
„złamania hasła”, wiedząc dodatkowo, że dwie ostatnie cyfry są parzyste, a suma pierwszej i
drugiej cyfry równa jest 5?
(A + B) * C * D * E
A + B = 5 = {0 + 5, 1 + 4, 2 + 3, 3 + 2, 4 + 1, 5 + 0} ⇒ |A+B| = 6
|D| = |E| = 5
|C| = 10
= 6 * 10*5*5
ok?
?
jednej dziesiątki zabrakło, ale to już szczegół
mam kolejne:
W grupie eliminacyjnej do mistrzostw świata znalazło się 7 drużyn. Ile meczy zostanie
rozegranych w tej grupie (drużyny grają „każda z każdą” i „mecz – rewanż”)?
będzie to:
zespol 1 zagra z: {2,3,4,5,6,7} ⇒ |zespol 1| = 6
zespol 2 zagra z: {3,4,5,6,7} ⇒ |z2| = 6
zespol ....
zespol 6 zagra z: {7} => |z6| = 1
i jeszcze rewanże więc * 2
ok?
. A ja Ci pokażę prostszy sposób
| ||||||||
Ok Prościej: | * 2 | |||||||
| 1 | ||||||||
* | , czy bez? Bo kolejnosc ma znaczenie, jak wylosuje: | ||||||||
| 2 |
| 1 | ||
czyli * | Moze zle to rozumiem ![]() | |
| 2 |
| 1 | ||
Bez | . Kolejność nie jest ważna. {1,10} jest tym samym co {10,1}. | |
| 2 |
| ||||||||
{a,b}, {b,c}, {a,c} | = 3 | |||||||
Kolejne:
Ile jest liczb pięciocyfrowych, w ktorych cyfra tysięcy jest mniejsza od cyfry setek, a cyfra
setek jest mniejsza od cyfry dziesiatek.
Pierwsza i ostatnia cyfra jest nie istotna, czyli 9*10, będę się zajmować jedynie
"srodkiem", tzn:
t− cyfra tysiecy
s − cyfra setek
d − cyfra dziesiatek:
dla t = 1:
s = 1 lub 2 lub 3 lub....lub9
d = 2 lub 3 lub 4 lub....lub9 <7> i dla kazdego s wiekszego o 1 to trzeba sumować, czyli:
7+ s=2 = 7 + 6 + "s=3" =
7+6+5 + "s=4" =
7+6+5+4 + "s=5" =
7+6+5+4+3 + "s=6" =
7+6+5+4+3+2+ + "s=7" =
7+6+5+4+3+2+1 ∑i=17i = 28
rozwiazan dla t = 1: ∑i=17i = 28 = sigma1
dla t = 2: sigma1 − 7=28 − 7 = sigma2
dla t = 3: sigma2 − 6 = 21 − 6 = sigma3
dla t = 4: sigma3 − 5 = 15 − 5 = sigma4
dla t = 5: sigma4 − 4 = 10−4 = sigma5
dla t = 6: sigma5 − 3 = 6−3 = sigma6
dla t = 7: sigma6 − 2 = 3−2 = sigma7
wszystkich rozwiazan:
90 * (sigma1 + sigma2 + sigma3 + sigma4 + sigma5 + sigma6 + sigma7) = 7560
Jest ok? (jeżeli jest − to jaki jest prostrzy sposob?)
| |||||||
*90 | |||||||
Dzięki