Funkcja
Nie śpię bo liczę Δ:
Funkcja określona jest wzorem f(x)=mx2+mx−1. Wyznacz te wartości parametru m, dla których
funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne
mx2+mx−1<0 o to chodzi ?
13 paź 23:15
Mila:

Wartości ujemne dla każdego x∊R.
m<0 i Δ<0
13 paź 23:19
Nie śpię bo liczę Δ:
Czemu takie warunki ?
13 paź 23:20
Mila:
Parabola ma być skierowana w dół, (a=m<0)
Brak rozwiązań⇔Δ<0
13 paź 23:26
Nie śpię bo liczę Δ:
A czemu nie może być tylko Δ<0 ?
13 paź 23:36
Lorak: Nie śpię bo liczę Δ , sprawdź jeszcze co się stanie dla m=0
13 paź 23:40
Lorak: sam warunek Δ < 0 nie jest wystarczający ; parabola może mieć również ramiona skierowane w górę
i wtedy przyjmie tylko wartości dodatnie ; a w poleceniu chcą tylko ujemnych
13 paź 23:42
Mila:
1) m=0
f(x)=−1 − funkcja stała, funkcja przyjmuje wartość ujemną
2) m<0 parabola skierowana w dół i Δ<0 ( parabola nie przecina osi OX) patrz wykresy 23:19.
Podziękuj Lorak za uwagę o m=0.
13 paź 23:48
Nie śpię bo liczę Δ:
Dziękuję
13 paź 23:50