Ile jest kombinacji 3 elementowych?
krzysiek: Ile jest kombinacji 3 elementowych zbioru {a;b;c1;c2;c3; d1; d2;e1;e2} jeżeli nie może być w
kombinacji takich samych liter (np. {a,c1,c2}).? Przejrzałem wszystkie wzory z kombinatoryki i
dalej nie wiem jak się za to zabrać.
13 paź 22:57
teofrast: Od standardowej liczby kombinacji C(9, 3) należy odjąć lczbę kombinacji 3−elementowych, w
których jeden element (« niepokrewny » ) jest ustalony a dwa inne pochodzą z grupy elementów «
pokrewnych »...
13 paź 23:28
PW: Można też wykonać "konstrukcję myślową" zmieniając treść zadania. Mamy 5 zbiorów:
Z1={a}, Z2={b}, Z3={c1,c2,c3}, Z4={d1,d2} i Z5={e1,e2}. Losujemy trzy liczby −
każdą z innego zbioru. Na ile sposobów można to wykonać?
Rozwiązanie dwuetapowe: najpierw losujemy 3 zbiory spośród 5, a potem dla każdego losowania z
osobna liczymy możliwości losowania różnych trójek liczb.
Na przykład po wylosowaniu zbiorów Z1,Z3 i Z5 mamy 1•3•2 = 6 możliwych kombinacji
3−elementowych.
Dużo zabawy, ale raz warto zrobić i taką "dłubaną" metodą i porównać z wynikiem liczonym
według teofrasta.
14 paź 01:03
~r.:
A gdyby podejść tak:
| | | |
Mamy zbiór {a,b,c,d,e}. Z niego robimy kombinacje 3−elementowe | . Ponieważ "c" występuje |
| | |
w 3 odmianach mnożymy to przez 3, "d" i "e" w 2 odmianach więc dodatkowo mnożymy przez 2 i
przez 2. W rezultacie:
?
14 paź 01:47
krzysiek: Chyba najlepszy sposób (dosyć szybki i prosty do obliczenia jest <b>Teofrasta</b>)
14 paź 11:12
krzysiek: | | | |
czyli | − (3*6+1+7+7)=84−33=51 |
| | |
14 paź 11:15