matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Radek:
Wyznacz te wartości parametru k dla których funkcja f(x)=x
2
+(k−3)x+8 jest malejąca w przedziale (−
∞
,5) i rosnąca w przedziale (5,
∞
)
k−3
x
w
=
=5
2
k−3
=5
2
k−3=10 k=13 a w odpowiedziach k=−7 ?
13 paź 22:56
Saizou :
−b
X
w
=
2a
3−k
5=
2
10=3−k k=−7
13 paź 22:57