równanie f. wykładnicza
Patishon: może mi ktoś powiedzieć gdzie robię błąd?
3x *2x+1 − 16*3x=2x+4 − 22x+1
3x (22x+1 − 24)=2x (24 − 2x *2)
3x (22x+1 − 24)=−2x ( 2x *2 −24 )
3x=−2X
no i nie wiem co dalej, ale tu jest chyba coś źle bo ma wyjść 3 ...
13 paź 22:16
Mila:
W pierwszej linijce masz po lewej: 3x*2x+1....
w drugiej po wyłączeniu 3x jest w nawiasie 22x+1.
To jak jest treść?
13 paź 22:47
Patishon: mam rozwiążać to równanie co jest w pierwszej linice.
13 paź 22:48
Mila:
Nie możesz podzielić obu tron równania przez ( 2x *2 −24 ) bo to wyrażenie może przyjąć
wartość 0.
Należy tak rozwiązać:
3x (2x+1 − 16)=2x *(16 − 2x *2)⇔
3x (2x*2− 16)−2x *(16 − 2x *2)=0
(2x*2− 16)*(3x+2x)=0⇔
(2x*2− 16)=0 i (3x+2x)≠0
2x+1=24
x+1=4
x=3
13 paź 23:13
Patishon: ok to błąd przy przepisywaniu bez tej 2 czyli 3x (2x+1 − 24)= −2x (2x+1−24)
13 paź 23:14
Patishon: ok już chyba rozumie, dzięki
13 paź 23:17
Mila:
13 paź 23:27