pomocy
pomocy: liczby x1,x2,x3 są pierwiastkami równania x3−6x2+11x−6=0. napisz równanie trzeciego stopnia o
współczynniku 1 przy x3, którego pierwiastkami są liczby x1x2,x2x3,x1x3
13 paź 22:12
pomocy: proszę o podpowiedź
13 paź 22:14
pomocy: ?
13 paź 22:25
Saizou : zauważ że w(1)=0 wiec możesz podzielić ten wielomian przez dwumian x−1
13 paź 22:27
pomocy: i później dla równ 2 st szukam dwóch pozostałych pierw wyliczam i podsstawiam do tego co mam
napisać i wymyślam?
13 paź 22:32
Saizou : tak
13 paź 22:35
Gustlik: x3−6x2+11x−6=0
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1, +−2, +−3, +−6
Schemat Hornera:
1 −6 11 −6
1 1 −5 6 0
x=1 jest pierwiastkiem, mamy:
(x−1)(x2−5x+6)=0
Δ=1, x1=2, x2=3
czyli
x1=1 (z Hornera), x2=2, x3=3 (z delty)
x1x2=1*2=2
x2x3=2*3=6
x1x3=1*3=3
W(x)=(x−2)(x−6)(x−3)
Szukane równanie to (x−2)(x−6)(x−3)=0, jeżeli chcesz doprowadzić ten wielomian do postaci
ogólnej, to wymnóz nawiasy.
13 paź 22:36
pomocy:
13 paź 22:42