Wiem, jestem tępa, mimo to pomóżcie.
Matematyczka?: 3√3 = a√3
czy trzeba to podzielić przez √3? opiszcie jak sie dzieli pierwiastki czy tam mnożty, czy co
tu trzeba
13 paź 22:09
Mila:
3*√3=a*√3 /:√3
√3 to taka sama liczba jak każda inna.
a=3
13 paź 22:29
Antek: zeby bylo lepiej widac zapiszmy to tak a*
√3=3*
√3
| | 20 | | 2 | |
teraz zobacz jak bedziez miala tak np 4*5=20 to 4= |
| albo 5= |
| . Zgadza sie ? No |
| | 5 | | 4 | |
pewnie ze tak
| | 3√3 | |
TO teraz nasz przyklad to a= |
| teraz uprosc √3 i zostanie co? |
| | √3 | |
A teraz tak po chlopsku z
ZObacz po prawej stronie tego rownania co napisalem jest 3
√3 a po lewej jest a
√3 wiec
jaka liczbe nalezy wstawic za a zeby lewa strona rownania byla rowna prawej ? za a nalezy
podstawic 3 . Wobec tegoo a=3
13 paź 22:34