pomocy
pomocy: Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomiany W(x)= x4−9x3+ax2+bx−36.
a) znajdz wspolcynniki a i b tego wielomiany
b znajdz pozostele pierwiastki wielomianu.
podzieliłam ten wielomian przez x−3)2 tylko nie rozumiem, bo reszta ma być równa 0 i ja nie
wiem co mam z tą resztą zrobić bo wyszła mi postaci r(x)=ax+b
prosze o wyjaśnienie
13 paź 22:05
Saizou : 'pojedźmy od drugiej strony'
(x−3)
2*(x
2+mx+n)= W(x)
oblicz to przyrównaj wielomiany i wynik gotowy
13 paź 22:07
pomocy: nie za bardzo wiem o co chodzi...
13 paź 22:10
pomocy: czy mógłbyś to wytłumaczyć jaśniej? proszę
13 paź 22:15
pomocy: reszta ma być 2 stopnia?
13 paź 22:16
Saizou : nie reszta wiemy, że 3 to pierwiastek podwójny czyli w postaci (x−3)2, brakuje nam jeszcze
czegoś (równania stopnia drugiego), aby po wymnożeniu tego otrzymać wielomian W(x), zatem
dopisuję
W(x)=(x−3)2(x2+mx+n) warto od razu założyć że jest x2, bo wielomian W(x) rozpoczyna się
1x4,a x2*x2=x4
13 paź 22:21
pomocy: 
dzięki
13 paź 22:25
teofrast: Na to, aby wielomian miał pierwiastek podwójny w punkcie x = a potrzeba i wystarcza, by W(a) =
0 oraz W'(a) =0. W naszym wypadku W(3) = −162 + 9a + 3b = 0 oraz W'(3) = −135 + 6a + b = 0 .
Z układu rôwnań znajdujemy a i b ...
13 paź 22:34
sara:
Wykorzystując pochodną W(x)
W(3)=0 ⇒ 81−9*27+9a+3b−36=0 ⇒ 3a+b=66
W'(3)=0 W'(x)= 4x3−27x2+2ax+b
W'(3)= 4*27−27*9+6a+b=0 ⇒ 6a+b=135
z rozwiązania układu równań otrzymasz : a= 23 i b= −3
teraz rozkładając W(x) na czynniki
W(x)= (x−3)2(x−4)(x+1)
........
13 paź 22:39
teofrast: No i jeszcze zapomniałem o drugim poleceniu: ze wzorów Viete'a otrzymujemy : x1x2 = −36/32
= −4 oraz x1 + x2 = −(−9) − 6 = 3, skąd x1 i x2 sa pierwiastkami równania x2 −3x −4 =0
13 paź 22:48
teofrast: ...co paradoksalnie pozwoli wyznaczyć a i b bez pomocy pochodnej: wystarczy W(x) podzielić
przez (x−4)(x+1). Otrzynany w ilorazie x2 − 6x + (a−14) oraz resztę zawierająca
współczynniki a i b. Ponieważ x2 − 6x + (a−14) = (x−3)2 , otrzymuje się a=23, i otrzymaną
wartość a wprowadza się do reszty, która przyrównana do 0 daje wartośc na b...
13 paź 23:04
sara:
13 paź 23:05