Zadanka
Matematyczka?: Zad.5. Oblicz objetosc szescianu, ktorego pole powierzchni calkowitej jest rowne:
a)54 b)18 c)48 d)1 i 1/3
Zad.6. Oblicz pole powierzchni calkowitej szescianu, ktorego objetosc jest rowna:
a)8 b)81 pierwiastek z 3 c)pierwiastek 2 (kreska ulamkowa) 4 d)1
Zad.7. Jaką objętosc ma szescian, ktorego przekatna wynosi:
a)1 b)3 pierwiastek z 3 c)2 pierwiastek z 6 d)6 pierwiastek z 2
Zad.8. Podstawą graniastoslupa prostego jest romb o przekątnych 6cm i 8cm. Wysokosc tego
graniastoslupa jest rowna 12cm. Oblicz jego pole powierzchni calkowitej i objetosc.
Zad.9. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o
krawędzi podstway 6cm i wysokosci 5cm.
zad.10. Objetosc graniastoslupa prawidlowego czworokątnego o wysokosci 6cm jest rowna 108cm3.
Oblicz pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa.
Zad.11. Przekatna ściany bocznej graniastoslupa prawidlowego trójkątnego o dlugości 4
pierwiastek z 3dm tworzy z krawedzią boczną kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni calkowitej
i objetosc tego graniastoslupa.
Prosze o pomoc bo ja w takich zadaniach jestem zielona : (((
13 paź 21:42
Janek191:
z.5
a)
Pp = 6 a2 = 54 / : 6
a2 = 9
a = 3
zatem V = a3 = 33 = 27
=====================
z.6
b)
V = 81 √3 ⇒ a3 = 81*√3 = 34 *30,5 = 34,5
więc
a = [ 34,5]13 = 34,5 : 3 = 31,5 = 31 * 30,5 = 3*√3
P = 6 a2 = 6 *[ 3 √3]2 = 6*9*3 = 162
================================
z.7
c) p = 2√6
p = a√3
więc
a √3 = 2 √6 / : √3
a = [ 2 √3*√2] : √3 = 2 √2
więc
V = a3 = [ 2 √2]3 = 8*2 √2 = 16 √2
================================
14 paź 01:30
zosia: Oblicz pole calkowite i objetosc szescianu ktorego przekontna podstawy wynosi 9pierwiastku2
21 lis 10:44
zosia:
21 lis 10:44
dero2005:

d = 9
√2
V = a
3 =
P = 6a
2 =
21 lis 15:37