Wykaż,że dla każdego n∊ N zachodzi nierówność : 4^n >n^3
Maciek: Wykaż,że dla każdego n∊ N zachodzi nierówność :
4n >n3
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
13 paź 21:37
Antek: Wykaz to indukcyjnie
13 paź 21:38
Maciek: To wiem,ale mam z tym problem. Nie potrafie udowodnić tezy,że 4n+1 > (n+1)3
13 paź 21:41
Maciek: pomysł jest taki :
4n > n3 / *4
4n+1 > 4n3
13 paź 21:52
Krzysiek: dla n=1 zachodzi,
zakładasz że zachodzi dla pewnego k>1
4k>k3
4*4k>4*k3=k3+k3 +k3 +k3=k3 +2k(k2)+k*k2≥k3+4k2+4k≥k3 +3k2+3k+1=(k+1)3
(nierówności zachodzą bo k2≥4 , k≥2 )
13 paź 21:53
Maciek: Dzięki Krzyśku. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć,jak wpadłeś na pomysł rozbicia 4k3 ? To jest
jakiś wzór?
13 paź 22:00
Krzysiek: możesz rozpisać prawą stronę i wtedy zauważasz,że musisz wykazać,że:
3k3≥3k2+3k+1 i szacujesz korzystając z tego,że: k>1
13 paź 22:04
Maciek: Który wyraz masz na myśli,mówiąc prawa strona? Bo np nie wiem skąd jest k3+4k2+4k
13 paź 22:12
Krzysiek: prawa strona (k+1)3
a ta pierwsza nierówność, to skoro k>1 to k≥2 i k2≥4 (k∊N)
zatem: 2kk2≥2*2k2=4k2
k*k2≥k*4=4k
13 paź 22:43