trygonometria
trygonometria: obliczyć:
| | π | | π | | 3π | |
a)cos(α− |
| ) jezeli sin(α−7* |
| )=0,9, α∊( |
| ,2π) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | 3π | |
b)sin(α− |
| ), jezeli cos( |
| −α)=0,2 ; α∊(π; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | | π | |
c)sin( |
| +α), jezeli ctg( |
| −α)=−4; α∊( |
| ;π) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pomocy, zwariuje z tą trygonometrią

chociaż podpowiedź jak sie za to zabrac
13 paź 21:17
sushi_ gg6397228:
a) kasowanie + wzory redukcyjne
b) parzystosc/nieparzystosc (aby byl ten sam kat) + jedynka trygonometryczna
c) kasowanie + jedynka trygonometryczna
13 paź 21:25
trygonometria: bardzo bym chciała to zrozumiec co mi napisałas ale nie rozumiem

tzn nie rozumiem jak mam
kasowac jak podany jest kąt ktroy nalezydo przedzialu
13 paź 21:42
sushi_ gg6397228:
| | π | |
ale masz 7* |
| = ile stopni ... |
| | 2 | |
po to podali kat, aby wiedziec czy cosinus, sinus jest dodatni czy ujemny
13 paź 21:46
trygonometria: chyba wybiła dla mnie godzina zeby zostawic juz tą trygonometrie

jutro zaczne od poczatku

i
wrócę do tego zadania moze mnie olśni

jeszcze raz dziękuję
13 paź 21:47
trygonometria: hej

czy podpunkt a powinien byc tak ozwiązany?
sin(α−630
◯)=0,9
sin(2*360−90)=0,9
sin(−90)=0,9
| | π | |
a ze wzoru redukcyjnego mam ze cos( |
| −α)=sinα |
| | 2 | |
| | π | |
cos(α− |
| )=cos(α−90)=cos(−360+270)=cos(270)=sin(270) |
| | 2 | |
sin(270)=sin(360−90)=sin(−90)=0,9

z góry dziękuje
14 paź 14:16